Индустриалната храна и човешкия организъм

Човешкият организъм има жизнено важна нужда от есенциални мастни киселини омега-3 и омега-6. Те не могат да бъдат синтезирани, а трябва да се набавят чрез храната. Източните  на есенциални мастни киселини са единствено в растителния свят-ядки и маслодайни растения като слънчоглед, соя…Животните имат капацитет да  фиксират в тъканите си есенциални мастни киселини си в зависимост от храната, която са получавали.

За здравето ни е важен не само приемът на есенциални мастни киселини, но и тяхната пропорция, тъй като имаме едни единствен ензим, който трябва да поеме и омега-3 и омега-6. Оптималното съотношение на двете е респективно 1/5. Отдавна е доказано, че  при нарушаването на това съотношение се увеличава рискът от поява на ракови заболявания, а наскоро бе открита директна връзка и с епидемията от затлъстяване, която залива индустриализираните държави.

В съвременния живот и начин на хранене достъпът ни до омега-3 мастни киселини е все по-ограничен. При американците съотношението е 1/40, а при французите 1/15. Това нарушение на равновесието идва от индустриалния начин на хранене на тревопасните животни: вместо с трева – с царевица и соя, а също така от храненето индустриално отглежданите океански риби: вместо с рибни видове – с трупно брашно.

Проблем по света и в частност в България е и масовото ползване на слънчогледово олио, най-богатото на омега-6 и най-бедно на омега-3 от всички растителни масла. Да го заместим със зехтин до известна степен подобрява ситуацията, но не е абсолютно разрешение, тъй като зехтинът също е беден на омега-3.

Ето няколко съвета, които могат да помогнат да подобрим приема си на есенциални мастни киселини:

- Ползвайте олио от рапица, гроздови семки, орехи

- Намалете до минимум индустриално приготвените храни

- Не яжте пържено

- Купувайте био продукти (яйца, месо, птици, мляко)

- Яжте мазни океански риби, които не могат да бъдат индустриално отглеждани като скумрия, сардина, херинга

Източник: http://www.howtoeat.info

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.