Кога и с какво да започне захранването на бебето

Кога да започне захранването на бебето

Кърмачето трябва да се захрани в края на 4-ия или началото на 5-ия месец. По-ранно или по-късно захранване може да стане само по препоръка на лекаря.

С какво да започне захранването на бебето

Започнете захранването със зеленчуково пюре – от картофи, домати, тиквички, спанак, маркови, зелен фасул, пиперки и др. Много добри са готовите фабрични зеленчукови пюрета, в които се смесят няколко вида зеленчук. Ако бебето предпочита по-сладко или по-солено, можете да добавите захар или сол според вкуса му. По принцип обаче се доверявайте на готовите детски храни – те са изготвени по лекарски рецепти и са преминали много клинични изпитания. Затова не се страхувайте да дадете на шестмесечното дете пюре от телешко месо. Само като изключение по лекарски съвет при някои слаби деца или при някакво заболяване захранването може да започне с брашнено-млечна каша или плодов кисел (крем от нишесте с плодов сок). През 5-ия месец можете да прибавите към пюрето и половин жълтък. Започнете с 1/4 жълтък И ако има добра поносимост, увеличете до 1/2 жълтък. Давайте само сварен жълтък, защото със суровия може да се внесе инфекция. Освен това суровият жълтък се отделя трудно от белтъка, а попадналият в храната белтък може да предизвика алергични реакции у детето.

Домашно или фабрично приготвени детски храни?

Дори най-прилежната майка ще срещне големи трудности, ако иска да приготви за детето си плодов сок, зеленчуково пюре, пюре с месо, бульон и др. Освен загубата на много време никога не можете да получите необходимата големина на частиците както в готовата храна, а докато варите пюрето, голяма част от витамините се разрушават.  Готови храни са изготвени от първокачествени продукти и са с гарантирана стерилност и запазен витаминен състав. И нещо много важно: големината на частиците в храната е съответна на възрастта и възможностите на детето, така че бебето постепенно свиква към все по-едрите късчета в храната. Ползвайте услугите на млечната кухня, и то специално за месните и месно-зеленчуковите бульони. Единствено картофеното пюре, което лесно се приготвя, можете да запазите за свое лично производство.

проф. Хр. Михов
Източник: http://www.evropea.com/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.