Млякото и децата – “за” и “против”

Статията е публикувана в “Дойче веле – България” със заглавие “Анатема на млякото!”.

Може ли кравата да се окаже опасна за човека заради млякото, което благосклонно предоставя? Безценният хранителен продукт е на път да бъде анатемосан – от търсещи евтина популярност “разбирачи”. На кого да вярваме?
Фотограф: Надежда Чипева
Конспиративните теории придобиват голяма привлекателност във времената, в които всеки като че ли знае всичко. Този, който прозира наличието на зловещи картели, коварни съюзи и неморални интереси, се чувства по-добре от останалото човечество, доверяващо се на прочетеното. Но и конспиративните теории са различни видове. Особено очарование носят онези, които поставят под въпрос неща, смятани до момента за общовалидни истини. Като например, че млякото е вредно.

Дяволският продукт от вимето

“Не давай на детето си да пие мляко!”, “То е само за телетата!” – призовават не само веганите, но и най-обикновени майки и ангажирани екоактивисти. Намират се и хора, които обясняват колко по-добре се чувстват, откакто не посягат към дяволския продукт от вимето. В мрежата се срещат твърдения, че ежегодните 7-8 настинки при децата могат с лекота да се избегнат, ако млякото бъде изключено от менюто им.

Хранителната индустрия е запозната със страховете на родителите, затова по щандовете има специално “детско мляко”, било много по-подходящо от традиционното – гласи рекламата. Тези млека представляват смес от белтъчини, нишесте и захар, нерядко съдържат и витамини. Специалните млечни продукти за деца обаче “принципно не са необходими”, заявяват от Германското дружество за детско здравеопазване. Много по-важна роля е отредена на кравето мляко, от което е препоръчително да се пият по около 300 грама дневно.

В интерес на истината за някои хора млякото наистина не е здравословно – към 15 процента от германците имат непоносимост към млечни продукти. На тях им липсва ензимът, който разгражда млечната захар, затова не могат да преработват млякото, ако е в по-големи количества. Всички останали хора обаче нямат никаква база за опасения.

Нападките срещу кравето мляко са неоснователни, казва и Матилде Керстинг от изследователския институт за детско хранене. Особено за децата млякото е задължително – като доставчик на белтъчини, калций и йод. За месото могат да се намерят заместители, но ако млякото отпадне от менюто, резултатът би бил критичен, обяснява експертът.

Заблуди и истини

Противниците на кравето мляко препоръчват то да бъде заменено с алтернативи като соевото, зърненото или бадемовото мляко. “Тези продукти обаче нямат нищо общо с млякото” – посочва Керстинг и изтъква, че съдържащите се в тях количества белтъчини и калций са незначителни.

Целият експертен свят неизменно възвеличава млякото. Единственото съображение срещу него би могло да бъде, че заради високото си калорийно съдържание не е просто напитка, а храна – казват от Федералния институт по храните. Поради това е препоръчително децата с наднормено тегло да пият мляко с намалено съдържание на мазнини. Според последните изследвания кравето мляко не е неподходящо дори и за кърмачетата – още на петмесечна възраст те могат да го консумират без проблеми.

Не издържа на критика и предупреждението, че млякото трябва да се избягва при хрема. Твърдението, че при дихателни инфекции млякото вреди, тъй като образува слуз, е чисто и просто заблуда.

Източник: “Дневник”, Фотограф: Надежда Чипева

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.