Пестициди в плодове и зеленчуци

С усъвършенстването  на земеделските практики и улеснения внос на продукция, ние се радваме на все по-широк асортимент плодове и зеленчуци. Навсякъде от щандовете ни привличат „лъснати” плодове и зеленчуци с правилна форма и наситени цветове, способни да се запазят в този си вид за седмици.

Не всичко, което блести е злато” – веднага се сещам за тази сентенция. Дали това, което примамва окото е наистина полезно за тялото? Истината е, че за да придадат такъв вид на продукцията си, производителите си служат с различни средства (разрешени от закона, разбира се), които в крайна сметка не са дотам здравословни. Такъв е случаят с широката употреба на пестициди- химични средства за предпазване на земеделските култури от болести и неприятели.

Влияние върху здравето. Всяка година излизат нови доказателства за токсичното влияние на химическите вещества върху човешкото здраве. Все повече пестициди се свързват със смущения в нервната система, ракови заболявания, хормонални нарушения и други.

Американската неправителствена организация Environmental Working Group (EWG), използваща силата на публичната информация в услуга на човешкото здраве и околната среда, издаде „Класация за натрупването на пестициди в зеленчуците и плодовете”.

43 000 проби за 4 години. Класирането на плодовете и зеленчуците е направено въз основа на склонността им да натрупват остатъчни количества пестициди и е на базата на анализа на 43 000 проби от плодове и зеленчуци за периода 2000-2004 година.

Класацията. В негативната класация първото място се заема от прасковите, следвани от ябълки, пипер, целина, нектарини, ягоди, череши, къдраво зеле, салата, грозде, моркови и круши. На дъното на таблицата са: лук, авокадо, захарна царевица, ананас, манго, аспержи, грах, киви, зеле, патладжан, папая, пъпеш, броколи, домати и накрая сладки картофи, тъй като те практически не натрупват или натрупват, но в минимални количества пестициди.

Информиран избор вместо паника. Във всички случаи класацията не е създадена да всява паника, тъй като се касае за минимални концентрации от химичните вещества, а по-скоро да помага при избора – кога е препоръчително да изберем органично произведени плодове и зеленчуци и кога може да се доверим на конвенционалните.

Според EWG хората могат да намалят консумацията на пестициди до 90% ако предпочетат плодове и зеленчуци, склонни към акумулирането на минимални количества пестициди.

Полезни съвети:

- Купувайте органично произведени плодове и зеленчуци. Те са по-скъпи, но от друга страна можете да сте сигурни, че са чисти от токсични вещества;

- Консумирайте в кратки срокове пресните плодове и зеленчуци. Колкото по-дълго съхранявате плодовете и зеленчуците, толкова по-дълбоко проникват химическите вещества в тях. Например в ябълката пестицидите могат да достигнат повече от 5 мм под кората, поради което обелването не е сигурен метод за премахване на химическите вещества;

- Понякога сокът е по-добър от целия плод. Въпреки че ябълките са плод с много висока способност да акумулира пестициди, ябълковият сок се отличава с много ниско съдържание. Затова, ако нямате възможност да купувате органични ябълки е по-добре да ги консумирате под формата на сок;

- Измивайте и киснете. Миенето и кисненето на плодовете и зеленчуците преди консумация ще намали количеството на пестицидите съдържащи се в тях;

- Варете и бланширайте. Доказано е, че след това, съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците намалява до 70-80%. Нивото на пестицидните остатъци при консервираните праскови е драстично  по-ниско, отколкото при свежите.

Източник: http://zdraveya.com/pesticidi-v-plodove-i-zelenchuci.html

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.