Храната в детските градини продължава да е далеч от стандартите

Два месеца след влизането в сила на новите стандарти за хранене на децата в детските градини менюто на малчуганите все още е далеч от това, което би накарало родителите да се чувстват спокойни за здравето им. Това сочат оповестените днес резултати от едномесечните проверки на здравните инспектори по детските заведения.
Идеята: полезни храни и напитки за здрави деца

Според лансираната от здравното министерство и влязла в сила от 15 септември Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години малчуганите трябва да получават повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини.

За да се борят с един от тежките здравословни проблеми на нацията – затлъстяването и свързаните с него болести, властите приеха правила, които предвиждат  децата да получават поне по 300-350 грама зеленчуци и плодове дневно (включително с въведената втора сутрешна закуска само от пресни плодове). Белият хляб е почти изцяло забранен и заменен с пълнозърнест, а във всички тестени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар.
Всеки ден в менюто трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 грама сирене. За пиене могат да се предлагат само питейна или минерална вода, чай и боза. Ако се дават сокове, трябва да са 100% натурални. Пържени храни пък могат да се слагат на масата само два пъти в седмицата

Реалността: Малко плодове и зеленчуци, колбаси вместо риба

Приемането на наредбата беше съпроводено от обещания за тежки санкции на нарушителите. Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че няма да колебае при налагането на стандарти за детските храни, независимо от оскъпяването на менюто в градините и заяви, че разликата в цените ще се компенсира чрез пряко договаряне на доставките на храни с производителите.

Здравният министър Стефан Константинов също декларира, че регионалните инспекции ще бъдат безкомпромисни в проверките и налагането на предвидените глоби: от 100 до 1500 лв. при първо нарушение на здравните изисквания, и от 500 до 5 хил. лв. при второ. (За юридически лица санкциите достигат до 5 хил. лв., а при повторно нарушение – до 12 хил. лв. )

Проверката, продължила от 15 септември до 15 октомври, обаче показва близо 1000 нарушения във формирането на менюто в градините.

Проверени са 2260 детски заведения в страната, като инспекторите на регионалните здравни инспекции са издали 923 предписани за нарушения на наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години, съобщи Министерството на здравеопазването.

Най-често срещаните нарушения са свързани с осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти, недостатъчно количество или липса в менюто на пълнозърнести продукти, липса на пресен плод за подкрепителна закуска, сочи проверката.

Други пропуски са предлагане на колбаси като основно ястие, употреба на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки.

Не навсякъде в детските заведения е осигурен задължителния седмичен прием на риба, допуска се и предлагане на пържени храни.

Вместо сто процента натурални сокове от плодове се предлагат плодови напитки със съдържание на захари и добавки, на места в менюто се включват продукти с добавени растителни мазнини.

Здравните инспектори са установили случаи на недостатъчна или неточна информацията на етикетите за съдържанието на съставките в сирене, мляко, мляно месо, пълнозърнести продукти, боза, натурални сокове, конфитюр, консервирани продукти на продуктите .

В някои детски заведения в малки населени места при изготвянето на менюто не участва специалист в областта на хранителните технологии.

Здравните инспектори изискват ръководствата на детските заведения да осигурят текущ контрол, се посочва в съобщението на здравното министерство и се напомнят определените за нарушителите глоби.

Източник: “Дневник”; Фотография: Красимир Юскеселиев

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.